Spring naar de navigatie Sprint naar de hoofdinhoud Menu

De Waorani en bamboe

19 november, 2020

Samen met EcoCiencia rondt BOS+ eind november een project af met de Waorani dat onder andere focuste op bamboe. Vanaf nu hebben zij meer knowhow om deze grassoort te telen en te oogsten en verwerken op een duurzame manier.

De Ecuadoriaanse Waorani zijn het best geplaatst om zorg te dragen voor hun woud. Op hun territorium groeit ook veel bamboe, een grassoort die pijlsnel groeit. Een dankbare plant om de kap van bomen tegen te gaan. 

De Waorani zijn meesters van het woud. Ze kennen de jungle op hun duimpje en de vele plantensoorten die er zijn. De Waorani hebben veel inheemse variëteiten bamboe in hun territorium maar hebben niet de traditie om die te gebruiken. Daar ligt echter een grote kans voor deze inheemse gemeenschap. 

De vraag naar bamboe, ook op de nationale markt, neemt snel toe. Het biedt de mogelijkheid om op een duurzame manier deze plant te kweken, verkopen en specialisten te worden in de verwerking van en constructie met bamboe.

In samenwerking met onze partner EcoCiencia organiseerden we daarom workshops waar de Waorani bamboe leren telen, oogsten en wat er allemaal mogelijk mee is. Een deel theorie en een deel praktijk. De nadruk daarbij ligt op een duurzame manier van telen en de rol van bamboe in het woud. Ze leren onder meer de soort Guadua Angostifolia gebruiken, één van de sterkere en snelst groeiende soorten bamboe. 

Het is een heel interessant gewas (een gras, geen boom) dat heel sterk is en heel snel groeit en met relatief lage impact geoogst kan worden. BOS+ ondersteunt de Waorani met het juiste beheer van de natuurlijke bamboeplanten en een duurzame verwerking. Dat zorgt voor een snellere groei en uitbreiding, en beter kwalitatief basismateriaal en verwerkte producten en capaciteiten om met bamboe te werken. Dit biedt vele voordelen voor de Waorani, waaronder een hoger inkomen en minder ontbossing.

Onze partner EcoCiencia legde het verloop van deze workshops vast op film. Het resultaat kan u hieronder zien. Dit alles werd mogelijk gemaakt door de steun van het Vlaams Fonds voor Tropisch Bos.

« Terug

Sluiten