"Onze directeur had 36 uur de tijd om terug te keren"
Camino Verde werkte met steun van het VFTB aan duurzaam en winstgevend landgebruik voor inheemse gemeenschappen in Peru. De lockdown bemoeilijkte het werk, maar er was toch een mooie oogst.
Camino Verde is de partner die met steun van het VFTB in de regio van Madre de Dios in het amazonewoud in Peru een bijzondere boomsoort opkweekt, plant en het duurzaam beheer ervan mogelijk maakt. De palo rosaboom (Aniba rosaeodora)is een bedreigde boomsoort waaruit een waardevolle essentiële olie wordt geëxtraheerd. De lockdown sloeg ook hier genadeloos toe, wat onder meer mensen deed teruggrijpen naar andere manierem om geld te verdienen, zoals mijnbouw met kwik, met al zijn negatieve gevolgen. Eens te meer werd duidelijk hoe belangrijk ons werk is om de gemeenschappen in die gebieden een alternatief aan te reiken. Camino Verde brengt zelf verslag uit van hun werk tijdens de coronaperiode.
Contact met de buitenwereld
In maart 2020 begonnen we ons project gefinancierd door het VFTB. Vijftig families uit 2 inheemse gemeenschappen in Loreto, Peru ontvingen meer dan 5.000 zaailingen van 15 boomsoorten. Bij de terugkeer van die levering belandde ons team in een andere wereld, een wereld met corona.
Onze directeur kreeg te horen dat hij 36 uur de tijd had om terug te keren naar Madre de Dios, Peru, voordat de binnenlandse vluchten in heel Peru werden stopgezet. De gemeenschappen in Loreto sloten ook hun grenzen om mogelijk contact met de buitenwereld uit te sluiten voor zeker 6 maanden.
Wanneer de rivier aanzwelt
Van maart tot september werden hierdoor onze plannen in de regio Loreto bijna volledig stilgelegd. De enige activiteit die toch nog kon doorgaan, was dat de leden van de gemeenschappen de takken en bladeren van de palo rosaboom oogstten. Die werden vervolgens in onze werkplaats in de stad Iquitos gedistilleerd. Onze leveranciers waren blij met een inkomen in een tijd waarin de economie erg onstabiel was.
Normaal was er in april een tweede levering van zaailingen aan de gemeenschappen gepland. Dat kon niet doorgaan, maar we verwachten dat die in januari aan zal komen, wanneer de rivier aanzwelt en de boten met de zaailingen ter plaatse kunnen gaan.
In Madre de Dios, ons belangrijkste herbebossingscentrum aan de oevers van de Tambopata, kon het regionale kantoor van Camino Verde Baltimori zijn werk gelukkig voortzetten want de landbouwsector mocht nog steeds werken. Dus gingen we door met het planten van de palo rosaboom, het oogsten van de eerste bloemen en vruchten, en het distilleren van etherische olie uit moena, een soort hout uit dezelfde familie.
Het harde werk bracht op: in september hadden we onze eerste succesvolle export van essentiële oliën uit palo rosahout, moena en andere soorten, net toen de noodtoestand werd opgeheven.
1000 bomen geplant
Op onze belangrijkste boskwekerij, Camino Verde La Joya, is het team op demonstratiepercelen palo rosahout blijven planten. De kwekerij heeft nu meer dan 5.000 zaailingen dankzij hun inspanningen tijdens de quarantaine. Op het laatste veld werden 1.000 palo rosabomen geplant.
In december worden 3.500 bomen naar CV Baltimori verzonden om te verdelen over de eigen plantage van Camino Verde en de agrobospercelen van de betrokken landbouwers in Madre de Dios, die allemaal aan de Tambopata rivier liggen. Het plan was om in 2020 te beginnen met workshops en om dan de boeren te ontmoeten. Dat was helaas onmogelijk vanwege de verlengde noodtoestand in Madre de Dios.
In ons team verloor bijna iedereen een geliefde of een familielid. Zowel in Loreto als in Madre de Dios schudde Covid de steden en gemeenschappen zeer snel en agressief door elkaar. In Loreto werd naar schatting 60-70% van de bevolking besmet. In Madre de Dios kwam de ziekte later op, waardoor de quarantaine langer duurde dan in andere regio's.
Dat tastte de economie drastisch aan waardoor op zijn beurt de clandestiene goudwinning op basis van kwik helaas weer op gang kwam. Het is dus belangrijker dan ooit om te herbebossen met de Amazonegemeenschappen en duurzame alternatieven uit te werken.