Spring naar de navigatie Sprint naar de hoofdinhoud Menu

Water naar de koeien dragen om bos te beschermen

31 januari, 2022

Enkele interessante inzichten van onze medewerker ter plaatse, over hoe inzetten op een goed beheer van vee een belangrijk aspect vormt in het behoud en de uitbreiding van bos in het noordwesten van Ecuador.

Verslag van een terreinbezoek van onze lokale medewerker in Ecuador aan het VFTB-project uitgevoerd door Condesan en lokale partners. Het bracht interessante inzichten over hoe inzetten op een goed beheer van vee een belangrijk aspect vormt in het behoud en de uitbreiding van bos in het noordwesten van Ecuador.

Begin september 2021 laat de pandemie in Ecuador opnieuw weer toe om wat meer onder de mensen te komen (met de nodige voorzorgen) en dus ook om de uitvoering van de projecten op het terrein te bekijken. Gedurende drie dagen staat in de agenda een bezoek aan een VFTB-project op twee uur ten Noordwesten van hoofdstad Quito. De regio, die bestaat uit nevelwoud opgebroken door uitgestrekt graasland, is bekend terrein van andere projecten.  

Condesan_landschap

Maar in tegenstelling tot bosherstel enkel aan de hand van bomen planten, wordt hier bijkomend een ander belangrijk aspect specifiek aangepakt. De focus bij een deel van het project ligt hier bij de veetelers in de streek en hoe de manier waarop zij hun koeien beheren een belangrijke factor vormt in de kans tot bosuitbreiding. De grootste aandacht gaat naar de watervoorziening.

In plaats van de koeien naar de waterbronnen te laten gaan, wordt het water dichter bij de koeien gebracht zodat er geen betreding meer is in de grotendeels intacte bossen langs de rivieroevers en dit bos dus verbetert in kwaliteit. Daarnaast komt ook ruimte vrij op de weilanden die herbebost en afgespannen wordt zodat nieuw bos zich kan vormen (ook vanuit de lokale zaadbank als de bodem dat nog toelaat).

Condesan_kwekerij

Een bijkomend voordeel, ook voor de lokale bevolking is uiteraard de verbeterde waterkwaliteit. Er werden verschillende systemen waterpompen aangelegd, een hele uitdaging in deze bergachtige streek. Ondanks de vijandige houding van vele boeren hier ten opzichte van bos, niet heel verschillend van de Vlaamse context, ontmoeten we enkele heel inspirerende en gemotiveerde gemeenschapsleiders die beseffen dat de verbeteringen van watervoorziening, beperkte investeringen in stallen en een betere mix van grassoorten ook de efficiëntie en opbrengst van de melkproductie verbeteren. Op die manier worden in dit project pioniers verder versterkt, om dit verhaal verder uit te dragen vanuit de praktijk en zo een vermenigvuldigingseffect zullen hebben op bosuitbreiding in hun streek. 

Condesan_bomba

Uiteraard is er in dit project ook aandacht voor de aanplant van lokale boomsoorten en bezoeken we ook een lokale boomkwekerij. Daar staan een vijftiental verschillende soorten die door plaatselijke mensen wordt verzorgd. In de komende maanden zullen die voor een totaal van 25 hectare nieuw aangeplant bos moet zorgen en ook in andere projecten plantmateriaal aanleveren.

« Terug

Sluiten